Theorie examen

Voordat je aan het praktijkexamen voor je rijbewijs B mag beginnen, dien je via het theorie examen het theoriecertificaat bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te hebben behaald.

Theorie examen aanvragen

Als je de verkeerstheorie geleerd hebt, kun je zelfstandig het officiële auto theorie examen na reservering op één van de verschillende locaties van het CBR afleggen. Het theorie examen kan je zelf reserveren via de online CBR reservering of via ons. Het CBR is de enige officiële instantie in Nederland die theorie en parktijkexamens voor het rijbewijs afneemt.  Je mag het theorie examen afleggen als je de leeftijd van 16 jaar hebt bereikt (voor de bromfiets geldt een leeftijd van 16 jaar) en in Nederland woonachtig bent.  Het theoriecertificaat is één jaar geldig; heb je het praktijkexamencniet binnen dat jaar met goed gevolg afgelegd, dan dien je opnieuw het theorie examen te doen. Het theorie examen wordt klassikaal in het Nederlands, Engels en Turks afgenomen. Wil je theorie examen in een andere taal doen, dan dien je een individueel examen te reserveren en een tolk in te huren. 

wp28d74612 05 06

Hoe werkt het theorie examen?

Het theorie examen voor de auto bestaat uit 65 vragen. De vragen worden gesteld in de volgende formats:  A/B/C-vragen, ja/nee-vragen, en open vragen. Deze vragen worden voorgelezen en verschijnen tegelijkertijd op monitoren. Door middel van de antwoordterminal die zich bevindt op de tafel voor je, beantwoordt je de vragen. Na afloop ontvang je meteen de uitslag. Het examen neemt ongeveer 45 minuten in beslag. 

Theorie examen oefenen

Je kunt hiervoor een cursus doen bij onze partner Nutheorie; hier ben je verzekerd van kwalitatief hoogstaande theorielessen/training waardoor je heel makkelijk het examen kunt afronden. Ook kan je het theorie examen online oefenen op Examencentrum.nl.

Alvast heel veel succes toegewenst door het hele team van Studentenrijschool Rij je Blij!